Pesto recept - Moja Zimnica (2023)

Pesto, kultni zeleni sos koji rado jedemo na bruksetima ili u kombinaciji sa testeninama, drevan je, ali i istovremeno i moderan sos. Poznata latinska pesma iz 25. godine daje opis lekovitog bilja, ulja, sirćeta i sira, čineći ovaj sos verovatno najstarijim u evropskoj kuhinji. Pesto od bosiljka, omiljeni sos Italije, u SAD-u je postao popularan 70-ih godina prošlog veka, a veoma je brzo su ga komercijalizovali i pronašao je svoje mesto na policama trgovina širom zemlje. Zasigurno je najpopularniji pesto od bosiljka, ali se mora napomenuti da se ovaj sos može praviti i od sremuša, pa tako dobivamo pesto od sremuša.

Ali, s obzirom da danas reč "pesto" opisuje sve vrste začinskih zelenih sosova, da li ste se zapitali šta je "pravi" pesto i odakle on dolazi? Da li ste znali da ovaj sos možete i sami da napravite i tako imate domaći pesto? Priprema je veoma jednostavna, a mogućnost kombinovanja ukusa beskrajna.

Pravi, tradicionalni pesto pravi se od belog luka, svežeg bosiljka, maslinovog ulja, pinjola i sira, koji se tučkom usitne u gustu, zelenu pastu. Danas je ovaj sos prihvaćen kao ligurijsko jelo, a klasični pesto se često naziva i pesto Đenoveze. Naziv potiče od glavnog grada severnozapadne obalne regije Italije, Đenove.

Ligurija je regija poznata po slatkom maslinovom ulju i bosiljku, blago začinjenoj sorti sa aromom nalik na karanfilić, a pravi se drobljenjem aromatičnih sastojaka u avanu već nekoliko stotina godina. U današnje, moderno doba više se koristi blender ili procesor hrane za izradu domaćeg pesta.

Danas možemo pronaći mnogo modernizovanih i alternativnih recepata klasičnog, tradicionalnog pesta, onaj stari, tradicionalni pesto su bosiljak, beli luk, pinjoli, parmezan i maslinovo ulje. Kako mnogi ljudi ne vole pinjole, i za to postoji alternativna zamena - koristiti orahe ili bademe. A ukoliko nista ljubitelj bosiljka, rukola, kelj ili spanać su odlična "zelena" zamena.

Priprema bosiljka

Iako je opšte pravilo da je glavna sezona branja bosiljka kasno proleće, u Liguriji se ova biljka uzgaja tokom cele godine u plastenicima. Tokom toplih meseci bosiljak se uzgaja 28 do 30 dana dok ne postigne zrelost poželjnu za dalju preradu. Sa druge strane, tokom zime se uzgoj proteže na skoro 60 dana. Listovi ostaju mekani i zeleni i tokom berbe, a stabljike tanke. Da bi dobili pravi "Đenoveze" bosiljak, poljoprivrednici moraju da slede određena pravila koja ne dozvoljavaju hemikalije i pesticide i trebalo bi da se uzgajaju u plastenicima.

Većina uzgajivača bosiljak bere u serijama, 4 do 6 puta, nakon čeka ga šalju na pijace i u restorane. Ukoliko sami ne uzgajate bosiljak, lako ćete ga pronaći na pijaci. Kada ga kupujete obratite pažnju na veličinu i debljinu lišća: ukoliko su debeli sa izraženim žilama i smeđim mrljama, dobićete tamni i žilavi pesto. Uvek birajte svež bosiljak, intezivno zelene boje i bez mrlja.

Što se tiče parmezana, uvek birajte Ređijano i/ili Pekorino Romano, jer oni imaju slaniji i oštriji ukus i pored toga možete ih pronaći u svakoj prodavnici, a od ulja neka vaš izbor uvek bude samo ekstra devičansko maslinovo ulje.

Glavni sastojak domaćeg pesta je klasični "Đenoveze". Mirisni i gotovo sjajni, tamnozeleni listići čine najbolji pesto. Morate pripazite i na druge vrste, poput crvene i naborane vrste ili grmolikog grčkog bosiljka, čiji su sitni listovi manje ukusni.

(Video) Tomato sauce for winter without preservatives - an addition to pizza, spaghetti or cooked dishes

Bosiljak Đenoveze ima velike listove koji su izvanredan dodatak italijanskoj kuhinji, ali ako nemate mogućnost da kupite baš ovaj bosiljak, bilo koja vrsta će vam dobro poslužiti za pripremu pesta. Samo ga pre stavljanja u sos probajte i prilagodite mu ukuse.

Nećete želeti da vaš pesto bude previše začinjen; trebalo bi da bude sladak, nežan i žarko zelen. Različite sorte i načini uzgoja daju različite ukuse bosiljku, pa zato jedini pravi način da sa sigurnošću znate kakav je ukus, je da ga probate.

Recepti

Iako pesto danas možete kupiti u skoro svakoj prodavnici, nema boljeg od onog koji sami napravite. Svež bosiljak leti možete pronaći bilo gde, a sami ga čak možete uzgajati u svom domu i tako ćete ga imati tokom cele godine. Priprema ovog sosa je veoma jednostavna, samo skinite bosiljak sa stabljike, ubacite ga u blender sa orasima i belim lukom, dodajte ulje i dobićete izvrstan sos idealan za ribu, piletinu ili testeninu.

U nastavku ćete pronaći recepte za klasični, domaći pesto koji možete da prilagodite svom ukusu i autentični pesto Đenoveze koji će odlično upotpuniti svako jelo.

Obavezno proučiti pre pripreme!

 • sterilizacija tegli

Domaći pesto

Na osnovu sastojaka koji su vam dostupni uvek možete napraviti domaći pesto, pa ga tako možete prilagoditi svom ukusu. U nastavku ćete pronaći bazični recept da tradicionalni, domaći pesto koji možete sami da prilagodite. Većina recepata za pesto sadrži parmezan, a naša preporuka je da izaberete Romano koji ima jači ukus.

Još jedan bitan sastojak su i pinjole, a ukoliko ih nemate kod kućete, možete ih jednostavno zameniti orasima. Bosiljak ima snažan i aromatičan ukus, a ako želite da ublažite ukus vašeg pesta, možete polovinu bosiljka zameniti listovima bejbi spanaća. Od ovih sastojaka dobićete malu teglu pesta koju možete čuvati u frižideru ili zamrznuti u posudama za led.

Sastojci

 • 1/2 šolje pinjola
 • 2 čena belog luka, oguljeni
 • 1/2 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
 • 2 šolje lišća svežeg bosiljka (oko 2 svežnja)
 • prstohvat soli
 • 1/4 šolje sitno ribanog parmezana

Priprema

 1. U blenderu ili procesoru hrane sitnite pinjole dok se ne stvori glatka pasta.
 2. Dodajte beli luk i sitnite dok ne dobijete glatku, homogenu smesu.
 3. Dodajte bosiljak i prstohvat soli i usitnite nekoliko puta, dok se listovi ne raspadnu i ne stvori se sveto zelena pasta.
 4. Izvadite smesu iz blendera u hladnu posudu i lagano kašikom dodajte ulje i sir.
 5. Posolite po ukusu i prebacite u teglu.

Pesto Đenoveze

Ovo je hladni sos koji se ne kuva, a pravi se od samo 7 sastojaka: đenoveze bosiljka, parmezana Ređijano (ili Grana Padano), ekstra devičanskog maslinovog ulja, sira Pekorino (Fiore Sardo), soli, pinjola i belog luka. Nastao je u Liguriji, prelepoj regiji na severu Italije i jedan je od sosova koji se najviše koriste, kako u Italiji, tako i širom sveta.

(Video) Zucchini IN A JAR FOR WINTER WITH GARLIC everyone is looking for this recipe, so friends, here it is

Iako je teško pronaći tradicionalne italijanske sastojke, u nastavku ćete pronaći tradicionalni recept, a sastojke možete koristiti one koje ste u mogućnosti da pronađete. Samo nemojte nikada da dodajete sastojke koje nemaju nikakve veze sa autetintičnim receptom, poput indijskog oraha, rikota sira, suncokretovog ulja ili limunovog soka. Ukoliko želite da dobijete tradicionalan pesto Đenoveze, koristite samo tačno navedene namirinice iz recepta.

Autentičan recept za ovaj pesto zahteva upotrebu mramornog avana. Iako je ovaj način pripreme naporan i dug, možete kao alternativu koristiti blnder, pa ćete tako u roku od samo 15 minuta imati vrlo ukusan, zeleni pesto.

Upotreba avana i tučka osigurava da listovu bosiljka ne potamne, dok čeline oštrice blendera uzrokuju oksidiranje ove biljke pa kao rezultat dobijamo tamnozeleni i pomalo gorak pesto, ali prateći ovaj recept i pripremu dobićete zasigurno ukusan, zeleni pesto, čak i sa blenderom.

Sastojci

 • 50 g sitnih listova bosiljka ( oko 60/65 listova)
 • 1/2 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
 • 70 g parmezana Ređijano ili Grana Padano (oko 6 kašika)
 • 30 g Pekorino Fiore Sardo (oko 2 kašike)
 • 2 oguljena čena belog luka
 • 15 g pinjola (oko 1 kašike)
 • 4 - 5 zrna krupne soli
 • led

Priprema u blenderu

 1. Oštrice iz bledera, posudu i sav pribor koji ćete koristiti za pripremu pesta stavite u frižider na 10 minuta dok ne postanu vrlo hladni.
 2. U međuvremenu pripremite lišće bosiljka perući ih hladnom vodom.
 3. Zatim stavite bosiljak u veliku posudu sa puno leda na 3 do 4 minuta.
 4. Lišće dobro osušite na kuhinjskoj krpi (zapamtite da listovi moraju biti vrlo suvi).
 5. Stavite ih u rashlađeni blender (procesor za hranu) sa beli lukom, ribanim parmezanom i pinjolima.
 6. Grubo izblendirajte sastojke nekoliko sekundi, pa zatim dodajte sol i Pekorino sir iseckan na manje komade. Mešajte sve sastojke oko jednog minuta.
 7. Dodajte maslinovo ulje. Zatim mešajte oko 5 minuta, dok ne dobijete kremasti zeleni pesto sos.
 8. Ovaj sos ne sme zagrevati, pa pripazite da sve radite brzo, koristeći procesor hrane na minimalnoj brzini i u intervalima, odnosno mešajte nekoliko sekundi, zaustavite procesor i pokrenite ponovo.
 9. Ukoliko dobijete vrlo gust pesto, dodajte ½ kašike vode.

Priprema u avanu

Ukoliko umesto blendera želite da pokušate da napravite pesto u avanu, pratite sledeće korake:

 1. Kada operete lišće bosiljka, temeljno ga osušite na kuhinjskoj krpi.
 2. Stavite beli luk u avan sa nekoliko zrna soli i počnite da "lupate" tučkom.
 3. Dodajte pinjole i zdrobite ih. Od ovih sastojaka dobićete grubu kašu.
 4. Dodajte listove bosiljka nastavljajući da sve lagano drobite, pa zaitm dodajte obe vrste sira, sitno naribane i zajedno sve promešajte.
 5. Omekšajte smesu polako dodajući ulje dok ne dobijete homogenu, kremastu smesu, pa je zatim prebacite u posudu i završite mešanje sa preostalim uljem

Napomena

Nikada nemojte svom snagom tučka "razbijati" lišće. Lagano okrećite tučak duž stranica avana, pa će se tako lagano lišće lagano raspadnuti.

Obrada ne sme predugo trajati i morate je obavljati na sobnoj temperaturi, kako bi izbegli oksidaciju koja menja boju i ukus bosiljka.

(Video) EAT SUMMER SALAD AND WINTER - tomato, paprika, cucumber WINTER RECIPE without cooking

Po ličnom ukusu možete smanjiti ili povećati količinu belog luka, ali treba da znate da smanjenje belog luka menja i izvorni ukus pesta.

Neko voli da doda orahe, što je prihvatljiva varijanta, ali sa druge strane izbegavajte limun, peršun i indijski orah.

Veganski pesto bez sira

Ukoliko pravite tipičan pesto od bosiljka, morate koristiti svež bosiljak, ekstra devičansko maslinovo ulje, pinjole, sir parmezan i začine poput belog luka, soli i biber. Ali, šta ako vi ne jedete sir? Za vegane smo pronašli recepte za domaći pesto, ali bez sira.

Sastojci

 • 4 šolje (120 g) svežeg bosiljka
 • 1/4 šolje prženih pinjola (30 g)
 • 1/2 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja (120 ml)
 • 1/4 kašičice soli
 • 1 kašika grubo iseckanog svežeg belog luka

Priprema

 1. U blender stavite so, beli luk, pinjole i bosiljak i seckajte dok ne dobijete grubu masu. Zatim polako dodajte ulje i ponovo isprekidano uključujte blender dok smesa ne postane glatka, po potrebi skidajući smesu sa stranica posude blendera silikonskom špatulom i dodavajući je u sredinu.
 2. Kada dobijete kremastu smesu, premestite je u manju teglu i odložite u frižider.

Svi recepti za zimnicu od bosiljka >>

Upotreba u kuhinji

Pesto čuvajte u frižideru, prekriven slojem maslinovog ulja. Kako bi vam duže trajao, možete ga zamrznuti u posudama za kockice leda prekrivenog plastičnom folijom. Pesto neće zadržati lepu svetlozelenu boju nakon odmrzavanja, ali je ovo dobar trik ako leti imate višak bosiljka, a ne znate šta ćete sa njim.

Uvek koristite sveže listove bosiljak za pripremu pesta. Jer ukus suvog bosiljka je potpuno drugačiji od ukusa svežeg. Takođe, sveži listovi sadrže sopstvenu vlagu u obliku vode i prirodnih ulja, što doprinosi da pesto ima bude tako kremast. Uvek budite nežni sa lišćem bosiljka. Preterano usitnjavanje ili toplina blendera može prouzrokovati oksidaciju ove biljke i kao rezultat ona će poprimiti smeđu boju. Listove bosiljak uvek dodajte poslednje i pripazite da ne stavite previše. Bosiljku uvek dodajte prstohvat soli jer mu ono pomaže pri razgradnji lišća prilikom blendiranja i usitnjavanja.

Orašaste plodove uvek tostirajte. Kod mnogih recepata ćete pronaći da se pinjole moraju tostirati kako bi pesto imao bogat, prženi ukus. Ali se takođe mogu korisiti i sirove. Korišćenje sirovih pinjola čuva njihov sladak ukus, a i štedi vreme pečenja i hlađenja.

U pesto možete dodati i citruse. Iako se ne nalaze u tradicionalnom receptu, limunov sok i/ili korica limuna mogu da pomognu kod dobijanja kvalitetnije i intezivnije zelene boje.

(Video) TOMATO IN THE SNOW - winter tomato, eat it in winter as in summer

Upotreba ovog sosa u kuhinji je zaista svestrana. Možete ga mešati sa grčkim jogurtom, svežim sirom, kiselom pavlakom ili čak gvakamola sosom! Možete ga poslućiti i uz pečeni Bri sir kao otmeno predjelo koje će se zasigurno svideti vašim gostima.

Možete preliti pesto preko jaja za doručak i tako ćete dodati dašak začinskog bilja i sira. Pretvorite palačinke ili vafle u slani doručak tako što ćete preskočiti šećer i umesto njega u testo staviti malo pesta.

Korišćenje pesta umesto sosa od paradajza potpuno daje potpuno drugačiji ukus domaćoj pici, galetama ili tartovima. Zapamtite da je pesto bogat ukusima, pa ga koristite malo manje nego što bi koristili sos od paradajza. Umesto hleba sa belim lukom, namažite pesto na hrskavi hleb i tost ili ga umešajte u testo za hleb za divno mirisne kiflice.

Pomešajte pesto sa majonezom ili ga upotrebite kao namaz za sendvič na somunu ili hlebu. Umešajte ovaj intezivni sos u pirinač, salatu od žitarica ili kao dodatak piletini. Razređen sa malo više ulja ili sirćeta biće idealan i brz preliv za letnje salate.

Foto: RitaE /Pixabay

Pesto

Pesto, kultni zeleni sos koji rado jedemo na bruksetima ili u kombinaciji sa testeninama, drevan je, ali i istovremeno i moderan sos. Poznata latinska pesma iz … [više] about Pesto

Sušeni bosiljak

Sveži bosiljak ima jak ukus koji se kuhanjem brzo razgrađuje, pa tako osušeni bosiljak ima 3 - 4 puta jači ukus od svežeg bosiljka. Zbog visokog udela vlage, … [više] about Sušeni bosiljak

Videos

1. Zimnica kojoj nećete odoleti - paprike sa belim lukom
(Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen)
2. Marinated peppers with garlic and parsley - winter without preservatives and pasteurization
(Moja Kuhinja Tanja)
3. Kako ISKORISTITI i SAČUVATI BOSILJAK - PESTO / AROMATIZIRANO ULJE
(Ivana Marketin)
4. Paradajz u tegli- Paradajz pelat - Video recept
(Kuvaj uzivo)
5. Pesto / namaz od medvjeđeg luka
(Zlatne Ruke)
6. Paradajz sos u tegli za zimu neverovatno ukusan
(Uradi Sama- Ideje za kreativce)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated: 02/17/2023

Views: 5789

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.